Ce inseamna VSOP si XO

Clasificare distilate din vin - Vinars

 Conform legislatie romanesti in materie, vinarsul se clasifica in functie de vechimea sa in patru categorii. In mod cert calitatea produsului creste, considerabil, cu cat numarul anilor de invechire este mai mare.

Invechirea se refera la distilatul de vin, nu la vinars ca si produs finit. Un vinars de calitate se prepara doar dintr-un distilat de calitate.

In functie pe perioada de invechire distilatele de vin se clasifica in:

  • V- vinars. Invechit un an.
  • V.S. – “Very Special” - vinars superior. Invechit 3 ani.
  • V.S.O.P. – “Very Superior Old Pale” – vinars vechi special. Invechit 5 ani.
  • X.O. – “Extra Old” – vinars foarte vechi. Invechit 7 ani.

Prepararea unui vinars nu se face dintr-un singur fel de distilat. In general distilate de acelasi tip de invechire se amesteca dupa formule cunoscute doar de productor pentru a obtine un buchet si aroma deosebite.

 

 

Vezi si Clasificarea distilatelor din fructe – Tuica si Palinca.