Clasificare distilate din fructe - Tuica si Palinca

Tuica este o bautura alcoolica traditionala romanească obtinuta prin fermentarea și distilarea prunelor. Tuica reprezinta un simbol al ardelenilor și a fost atestată documentar în Bistrita, la 1386, într-un act maghiar de perceptie fiscală sub numele de „cujka”

Palinca este o bautura alcoolica traditionala romaneasca obtinuta exclusiv prin fermentarea alcoolica si distilarea unui fruct carnos sau a unui amestec de fructe. Termenul palincă sau palinca a fost atest în 1630 pe undeva prin Slovacia, a trecut in limba maghiara şi apoi a ajuns in Ardeal.



Caracteristici de productie si invechire.

Concentratia alcoolica minima este de 40% vol. la comercializarea pentru consum in cazul palincii si de 24% in cazul tuicii.

Folosirea la fabricarea tuicii sau a palincii a produselor indulcitoare, a zaharului caramelizat nu este permisa nici in scopul de a adapta culoarea. Culoarea galbena sau galben-aurie se obtine prin invechire in butoaie de lemn. Folosirea la fabricarea palincii a substantelor aromatizante, preparatelor aromatizante, colorantilor, alcoolului etilic de origine agricola sau a distilatului de origine agricola nu este permisa. 

Depozitarea, pastrarea si invechirea produsului se realizeaza in vase din lemn, inox sau din sticla.

 

 

 

 Vezi ce inseamana si Clasificare distilate din vin - Vinars