Clasificare distilate din fructe - Tuica si Palinca

Tuica este o bautura alcoolica traditionala romanească obtinuta prin fermentarea și distilarea prunelor. Tuica reprezinta un simbol al ardelenilor și a fost atestată documentar în Bistrita, la 1386, într-un act maghiar de perceptie fiscală sub numele de „cujka”

Palinca este o bautura alcoolica traditionala romaneasca obtinuta exclusiv prin fermentarea alcoolica si distilarea unui fruct carnos sau a unui amestec de fructe. Termenul palincă sau palinca a fost atest în 1630 pe undeva prin Slovacia, a trecut in limba maghiara şi apoi a ajuns in Ardeal.



Caracteristici de productie si invechire.

Concentratia alcoolica minima este de 40% vol. la comercializarea pentru consum in cazul palincii si de 24% in cazul tuicii.

Folosirea la fabricarea tuicii sau a palincii a produselor indulcitoare, a zaharului caramelizat nu este permisa nici in scopul de a adapta culoarea. Culoarea galbena sau galben-aurie se obtine prin invechire in butoaie de lemn. Folosirea la fabricarea palincii a substantelor aromatizante, preparatelor aromatizante, colorantilor, alcoolului etilic de origine agricola sau a distilatului de origine agricola nu este permisa. 

Depozitarea, pastrarea si invechirea produsului se realizeaza in vase din lemn, inox sau din sticla. Noi folosim butoaie de stejar pentru invechire, alcoolul de fructe cunoscand secretul prin care extrage ceea ce este cu adevarat bun si valoros din doagele butoaielor. 

 

 

 

 Vezi ce inseamana si Clasificare distilate din vin - Vinars